Jaki olejek likwiduje zmarszczki?

Zmarszczki są ogólnie określane jako fałdy na skórze, tworzą się z powodu starzenia się, stresu i czynników środowiskowych. Gdy skóra jest młoda naskórek jest w stanie się rozciągać. Jednak w ostatnich latach, traci włókna elastynu, który pomaga w utrzymaniu młodej skóry i kolagenu.

Olejki eteryczne są uważane za najlepsze opcje w opiece nad zmarszczkami. Właściwości pielęgnacyjne i naprawcze tych olejów mają być szczególnie przydatne w leczeniu skóry dorosłego człowieka, a tym samym ograniczenie powstawania zmarszczek.

Olejek migdałowy

Migdały, które pochodzą z gatunków drzew rodzimych na Bliskim Wschodzie i Azji Południowej, są bogatym źródłem oleju. Olejek migdałowy jest wytwarzany przez tłoczenie na zimno suszonych migdałów. Olej migdałowy zawiera omega-9 kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, niezbędny kwasy tłuszczowe omega-6, a także jest bogatym źródłem witaminy E.

Korzyści: nawilża skórę, ma działanie przeciwzapalne, zapewnia ochronę przed słońcem, zapobiega rozdwajaniu i zmiękcza włosy.

Olejek rycynowy likwiduje zmarszczki

Olej rycynowy jest uzyskiwany przez wyciskanie nasion byliny, która pochodzi z Afryki Wschodniej. Olej wyciska się na zimno i wygotowuje z wodą. Olej rycynowy jest substancją nie dość, że nieszkodliwą dla ludzi, to na dodatek mającą wiele cennych zalet leczniczych.

Zalety: Stymuluje wzrost włosów, zapobiega ich rozdwojeniu, pomaga w oznakach starzenia,pomaga zmniejszyć trądzik, nawilża i pomaga w leczeniu zakażeń.

Olejek arganowy

Olej arganowy pochodzi z Maroka i jest produkowany z ziaren drzewa arganowego. Olej arganowy stał się najbardziej niesamowicie popularny do użytku kosmetycznego i kulinarnego. Jest bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminę E, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-6 i kwasu linolowego, przeciwdziałają procesom starzenia się skóry, a więc zapobiegają pojawianiu się zmarszczek i spłycają już te istniejące.

Korzyści: łagodzi podrażnienia, również po goleniu, zwalcza trądzik, łagodzi popękane usta i sprawia, że włosy mniej się rozdwajają.

Olej jojoba w walce ze zmarszczkami

Olejek jojoba to wiecznie zielony krzew pochodzący z Ameryki Środkowej. Ziarna krzewu jojoba składają się w 50% ze składników tłuszczowych, które po wytłoczeniu na zimno dają żółty olej o delikatnym, charakterystycznym zapachu. Jest to prawdopodobnie jeden z najbardziej nawilżających olejków na całym świecie. Olej jojoba zawiera wiele korzystnych składników, w tym witaminę E, witaminy kompleksu B, krzemu, chromu, miedzi i cynku. Zaletą olejku jojoba jest to, że odgrywa rolę sebum i nawilża naszą skórę i włosy, kiedy organizm przestaje robi to w sposób naturalny.

O oleju kokosowym przeczytasz tutaj.

Większość olejków eterycznych jest bezpiecznych, wolne od niepożądanych skutków ubocznych, kiedy stosowane są prawidłowo. Jednak, podobnie jak w przypadku każdej substancji wprowadzenie do organizmu, ważne jest, aby wykorzystać je w inteligentny sposób. Zaleca się, nigdy nie jeść i nie pić olejków eterycznych. Należy zwrócić uwagę na następujące czynniki.

W niektórych przypadkach u osób może wystąpić podrażnienie skóry, reakcje alergiczne. Podrażnienie charakteryzuje się szybkim początkiem działania tj. zaczerwienienie i ból skóry wystawionej na działanie olejku. może to nastąpić po pierwszym podaniu. Skóra na ogół leczy się bez problemów długoterminowych, ale prawdopodobnie nie będziemy chcieli używać olejku, który znów spowodował podrażnienie.